Perioadele Tehnicii

“Azi o vedem, şi nu e  ” – Mihai Eminescu, “La Steaua”

 

perioadelȘtiința începe cu două lucruri: revoluţiile arhitecturale și revoluțiile spaţiale. Arhitectura, ca știinţa, a descoperit trei dimensiuni. Omul este, în mare parte, un animal arhitectural. Descoperirile arhitecturale pot preceda sau reflecta descoperirile spațiale, cuceriririle dimensiunilor.

                                                    

                                                               Perioada Râului.

Perioada Râului a înflorit în Egiptul antic și în civilizațiile antice din Cornul Abundentei. Aceste civilizații au construit megaliti și piramide. Majoritatea civilizațiilor existente au atins cel puțin acest nivel pe cont propriu in timpul lor, deși sub forme diferite . Acest stil unidimensional a atins cel mai mare potențial în Egiptul antic.

Popoarele pirate numite “popoarele mării” de către egipteni, probabil au reprezentat un prototip  al unui element  de atunci, vechi, al unui element intruziv, dar fundational, care s-a răspândit din jurul Dunării, de unde provenea metalurgia, jos în toată Marea Mediterană  în timpul diluviului  Marii Neagre din 5900 î.Hr.  Uneltele din metal ale perioadelor  dunărene, ar fi contribuit in timpul diluviului la producerea unor bărci  într-un ritm mult mai rapid decât a fost vreodată, deci nu este greu de înţeles cum cultura metalurgică nu numai că a supraviețuit, dar și s-a extins foarte mult după inundaţii

Prin urmare, nu ar fi greșit daca am clasifica Perioada Râului ca începând de la 5900 î.Hr. Această perioada a căzut în declin odată cu declinul Egiptului antic. Călăreții indo-europeni din nordul Mării Negre în final au distrus  această perioadă  determinând apariţia  Perioadei Clasice.

                            

                                   Perioada Clasică  (Perioada Proto-Pontică)

Perioada Clasică începe cel puțin încă din jurul anului 1500 î.Hr. deși  Indo-europenii  cuceriseră deja Tracia la aproximativ 3000 de ani  î. Hr. Chiar și în Perioada Râului, descrisă in anumite locuri din Vechiul Testament, indo-europenii erau deja cunoscuți. Aceasta s-a intamplat  în timpul primului mileniu, când Tracia a fost deja cucerită de catre carele de război ale  indo-europenilor veniţi din stepa pontică. Figura proeminentă   indo-europeană a personajului Biblic Iafet  este  originara din Perioada Râului.

Stilul clasic, în acest context, s-a manifestat în principal în: Grecia, Persia și Roma timpurie. Ideea de cucerire a mării, adică a aproprierii(familiarizării) unei  mări închise, se afla deja într-o stare de pre apariţie în timpul Greciei antice, Persiei Ahemenide și mai târziu în timpul Războaielor Punice (Roma timpurie). În consecință, prima dimensiune a arhitecturii a fost cunoscută până  la punctul de a fi   “contestată”.

 

                                                          Perioada Pontică

Perioada Pontică începe în primul secol, în timpul nașterii Lui Hristos și a domniei lui Augustus. Stilul Pontic este cu adevărat roman. Este centrat în jurul cuceririlor romane din est, de la Dacia până la Galileea și Iudeea, dar mai ales de-a lungul Mării Negre. Arhitectura bidimensională si ştiinta apar pentru prima dată. Această epocă a durat aproximativ un mileniu, după care a intrat in declin datorită căderii demografice, politice și culturale a elementului roman din  Bizanț.Perioada Pontică include și lumea timpurie a Islamului ca o civilizaţie contributoare într-o oarecare masură, deși nu ca fondatoare.

 

                                    Perioada Gotică (Perioada Proto-Oceanică)

Perioada Gotică, sau Perioada  Proto-Oceanică, a început  undeva în jurul secolului al unsprezecelea. În Europa, acesta a fost secolul   descoperirii sumare de catre  nordici a emisferei occidentale, realizată pe mare, și al marii schisme, pe uscat. Arhitectura gotică, ca un stil distinct orientat spre cer, a deschis cea de-a treia dimensiune a arhitecturii, iar ideea  marilor apropieri oceanice a fost deja visată.

 

                                                          Perioada Oceanică

Perioada Oceanică a început cu Columb și cu Primul Ordin Spațial Global, centrat în jurul Europei Occidentale, o ordine spațială care a murit în secolul al XX-lea. Inițial, hărțile primare ale Lumii Noi apar deja din secolul al XVI-lea. Cea de-a treia dimensiune a științei este introdusă de matematicienii europeni în aceeași perioadă. Odata cu războaiele mondiale, această ordine spațială centrată pe Europa se prăbușește, și puterea maritimă este înlocuită de puterea aeriană.

 

 Viitorul

Cum va fi  numită perioada urmatoare, încă nu ne este cunoscut. Principala întrebare este ce poate produce perioada noastra din punct de vedere architectural, şi prin urmare, ce fel de cultura ştiinţifică  nouă poate apărea în viitor. Avem trei dimensiuni, nu patru.

 

Articol scris de Amory Stern

Traducere:Adrian Ionescu

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s